YK:n miehitettyjä palestiinalaisalueita tarkkaileva erityisraportoija Francesca Albanese antoi maaliskuun lopulla 2024 raporttinsa YK:n ihmisoikeusneuvostolle Genevessä. Israelin hyökkäys Gazan kaistalle oli kestänyt viisi kuukautta. Väkivallan muotoja ja Israelin Gazaan kohdistaman hyökkäyksen yhteydessä harjoittamaa politiikkaa analysoimalla Albanesen raportissa todetaan, että on perusteltua uskoa, että Israel on toiminnallaan ylittänyt kansanmurhan määritelmän kynnysarvon.
Kansanmurhan anatomia -raportin tärkeimpiä havaintoja on, että Israelin toimeenpaneva ja sotilaallinen johto sekä sotilaat ovat tarkoituksellisesti vääristelleet kansainvälisen humanitaarisen oikeuden periaatteita ja heikentäneet niiden suojelutehtävää yrittäessään legitimoida kansanmurhaväkivallan Palestiinan kansaa vastaan.
Siviilistatuksen poistaminen
7.10.2023 jälkeen Israel on vääristellyt humanitaarista oikeutta poistamalla yhä useammalta palestiinalaiselta siviilistatus. Israel on käyttänyt kansainvälisen humanitaarisen oikeuden terminologiaa oikeuttamaan järjestelmällisen tappavan väkivallan käytön palestiinalaisia siviilejä vastaan ja tuhoamaan laajamittaisesti elämää ylläpitävää infrastruktuuria.
Israel tekee tämän käyttämällä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden käsitteitä ilman niiden oikeudellista merkitystä, kuten:
- ihmiskilvet (human shields),
- sivullisiin kohdistuneet vahingot (collateral damage)
- turvavyöhykkeet (safe zones)
- evakuointi (evacuation)
- lääkinnällinen suojelu (medical protection)
Kun näiden käsitteiden normatiivinen sisältö puuttuu, horjuttaa se niiden suojelutarkoitusta siviilejä ja siviili-infrastruktuuria kohtaan sekä murentaa siviilien ja taistelijoiden välistä eroa Israelin toimissa Gazassa. Näin Israel on muuttanut radikaalisti kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ylläpitämää tasapainoa sotilaallisten toimien ja suojelun välillä.
Ihmiskilpiväitteet siviiliuhreja oikeuttamassa
Kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää tiukasti ihmiskilpien eli suojeltujen siviilien käyttöä suojaamaan sotilaallista toimintaa. Niiden käyttö on sotarikos, koska se rikkoo velvollisuutta suojella siviiliväestöä sotatoimien aiheuttamilta vaaroilta. Jos ihmiskilpiä käytetään, hyökkäävän osapuolen on otettava huomioon siviileihin kohdistuva riski.
Siviileihin kohdistuva summittainen tai suhteeton vahinko on edelleen laitonta, eikä siviiliväestö voi koskaan olla kohteena. Väite, jonka mukaan vastapuolen joukko käyttää koko väestöä ihmiskilpenä ei voi olla humanitaarisen oikeuden mukainen.
Israel on pitkään syyttänyt palestiinalaisia aseistettuja ryhmiä siitä, että ne käyttävät siviilejä tarkoituksellisesti ihmiskilpinä perustellakseen suuria siviiliuhrimääriä. Gazan siviilit ovat ‘oikeutettettuja kohteita’, koska he ovat joko Hamasin operatiiveja, ‘rikoskumppaneita’ tai ihmiskilpiä, joiden joukkoon Hamas on ‘sulautunut’.
Myös siviilirakennukset, kuten sairaalat, moskeijat, kirkot, yliopistot, ambulanssit ja YK:n rakennukset nähdään ‘Hamasiin liittyviksi’, ja siksi ‘oikeutetuiksi’ hyökkäyskohteiksi.
YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat johdonmukaisesti kyseenalaistaneet väitteet.
Koko Gaza ‘sotilaallisena kohteena’
Kansainvälisen oikeuden mukaan sotilaalliset hyökkäykset on rajoitettava tiukasti kohteisiin,
jotka luonteensa, sijaintinsa, tarkoituksensa tai käyttönsä vuoksi edistävät tehokkaasti sotilaallista toimintaa, ja joiden täydellisen tai osittaisen tuhoamisen, vangitsemisen tai neutralisoinnin on tuolloin vallinneissa olosuhteissa tarjottava selvää sotilaallista etua.
Israel käyttää tätä sääntöä väärin ‘militarisoidakseen’ siviilikohteita ja niitä ympäröiviä kohteita, ja oikeuttaakseen niiden summittaisen tuhoamisen.
Humanitaarisen oikeuden suojaamat siviilikohteet voivat menettää koskemattomuutensa hyökkäyksiltä, jos – ja vain niin kauan kuin – taistelijat käyttävät niitä taisteluissa.
Israel pitää kuitenkin kaikkia kohteita, joita on väitetysti käytetty tai saatetaan käyttää sotilaallisesti ‘laillisina hyökkäyskohteina’, joten kokonaisia asuinalueita voidaan tuhota ‘laillisuuden’ varjolla.
Sivullisvanhinkojen oikeuttaminen
Israel pyrkii oikeuttamaan umpimähkäiset siviilien tappamiset käyttämällä väärin sivullisen vahingon käsitettä ja laajentamalla rajattomasti sitä, mitä voidaan pitää satunnaisena siviilivahinkona. Israel vetoaa ‘oikeasuhteisen sivullisen vahingon’ käsitteeseen, jotta se voisi tietoisesti ampua suuren määrän suojellun ryhmän jäseniä, ja väittää, että jos hyökkäykset aiheuttavat odotettua enemmän sivullisvahinkoja, se ei välttämättä merkitse rikkomusta.
Jotta suhteellisuusarviointi olisi lainmukainen, on ensin noudatettava erotteluperiaatetta siviilien ja taistelijoiden välillä, sillä muutoin hyökkäyksestä odotettavissa oleva siviiliväestölle aiheutuva vahinko lakkaa olemasta itse hyökkäyksen satunnainen, tahaton seuraus.
Israelin suhteellisuusarvioinnit ovat olleet oikeudellisten vaatimusten vastaisia, koska niissä on määritelty jokaisen hyökkäyksen sotilaallinen hyöty suhteessa koko Hamas-järjestön tuhoamiseen sekä poliittisesti että sotilaallisesti.
On ilmeisen laitonta julistaa sodan tavoitteeksi toisen osapuolen poliittisen kapasiteetin tuhoaminen (erityisesti 56 vuotta kestäneen sotilaallisen miehityksen yhteydessä, joka riistää miehitetyn väestön itsemääräämisoikeuden).
Turva-alueet etnisen puhdistuksen toteuttamisessa
Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan konfliktin osapuolten on evakuoitava siviiliväestö ja poistettava siviilikohteet sotilaskohteiden läheisyydestä.
Evakuoinneilla ei saa siirtää suojeltuja henkilöitä miehitetyn alueen ulkopuolelle; evakuoidut henkilöt on siirrettävä takaisin koteihinsa heti, kun sotatoimet kyseisellä alueella ovat loppuneet.
Siirtymään joutuneita, haavoittuneita ja sairaita olisi suojeltava perustamalla sairaala- ja turvavyöhykkeitä, jotka sijaitsevat kaukana sotatoimista.
Useiden Israelin johtajien ilmoittamat aikeet pakkosiirtää palestiinalaiset Gazasta ja korvata heidät israelilaisilla uudisasukkailla antavat aiheen päätellä, että evakuointimääräyksiä ja turvavyöhykkeitä on käytetty kansanmurhan välineinä etnisen puhdistuksen toteuttamiseksi.
Lääketieteellinen suojaus
Israel pyrkii oikeuttamaan järjestelmälliset hyökkäykset terveydenhuollon laitoksia ja henkilökuntaa vastaan, mikä on aiheuttanut Gazan terveydenhuoltosektorin romahduksen.
Israel on jo aiemmissa sodissa käyttänyt medical lawfare -strategiaa, jossa se hyökkää terveydenhoitoa vastaan ja syyttää vihollista tilojen käyttämisestä sotilaallisiin tarkoituksiin. Israel on vihollisuuksien alusta lähtien pitänyt Gazan sairaaloita Hamasin ‘päämajoina’ ja tiloina, joita käytetään sotilaallisen toiminnan suojaamiseksi.
Nykyisessä hyökkäyksessä Israel on vedonnut tähän strategiaan oikeuttaakseen ja toteuttaakseen kansanmurhaansa tuhoamalla kokonaan elämää ylläpitävän infrastruktuurin ja epäämällä palestiinalaisilta pääsyn terveydenhoitoon.
Siviilihoito on erityisen suojattua kansainvälisen oikeuden mukaan. Siviililääkäriyksiköiden suojatun aseman menettämiselle on korkea kynnys. Kansainvälinen oikeus suojelee sairaaloita ja kieltää samalla niiden käytön sotilaallisiin tarkoituksiin, sekä kieltää niiden käytön kilpenä sotilaallisessa toiminnassa, kuten sotilaskohteiden sijoittamisen niiden läheisyyteen.
Erityisraportoijan raportin johtopäätökset
Albanese päättää raporttinsa johtopäätöksiin, joissa esitetään olevan perusteltua syytä uskoa, että Israel toteuttaa kansanmurhaa, koska seuraavat kansanmurhan teot ovat täyttyneet:
- ryhmän jäsenten tappaminen,
- ryhmän jäsenten vakavan ruumiillisen tai henkisen vahingoittamisen aiheuttaminen ja
- ryhmälle tarkoituksellisesti sellaisten elinolojen aiheuttaminen, jotka on laskettu siten, että se tuhoutuu fyysisesti kokonaan tai osittain.
- Kansanmurhatoimet hyväksyttiin ja saatettiin voimaan sen jälkeen, kun korkeat sotilas- ja hallituksen virkamiehet olivat antaneet lausuntoja kansanmurha-aikeista.
Erityisraportoija suosittelee, että
- jäsenvaltiot panevat välittömästi täytäntöön Israelia koskevan aseidenvientikiellon sekä muut taloudelliset ja poliittiset toimenpiteet, jotka ovat tarpeen välittömän ja kestävän tulitauon varmistamiseksi ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamisen palauttamiseksi, ml. pakotteet
- tukevat Etelä-Afrikan toimia, jotta Israel noudattaisi ICJ:n määräyksiä
- toimivat sen varmistamiseksi, että kaikki kaikkien toimijoiden tekemät kansainvälisen oikeuden loukkaukset, ml. sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan ja kansanmurharikokset, tutkitaan perusteellisesti, riippumattomasti ja avoimesti,
- varmistavat, että Israel sekä Gazan kansanmurhaan osallisina olleet valtiot tunnustavat aiheutuneen valtavan vahingon, sitoutuvat uusimattomuuteen, ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ja täysimääräisiin korvauksiin, ml. Gazan jälleenrakentamisen kaikki kustannukset
- laativat yleiskokouksessa suunnitelman laittoman ja kestämättömän lähtötilanteen – miehityksen ja apartheidin –purkamiseksi, joka on perimmäinen syy viimeisimpään eskaloitumiseen, joka lopulta huipentui Gazan kansanmurhaan.
Arabikansojen ystävyysseura on tehnyt raportista suomenkielisen tiivistelmän.